Data og fakta om Kroatien 

Vigtige data og fakta om Kroatien

 
 

Geografisk beliggenhed

Kroatien strækker sig fra den østlige alperand i nordvest og den Panoniske Slette i øst over Dinariderne i den mellemste del til Adriaterhavskysten i den sydlige del af landet..
 
 

Fastlandsareal

Fastlandsarealet svarer til 56.542 km², mens de territoriale farvande dækker et areal på 31.067 km².
Dermed hører Kroatien til Europas mellemstore stater på linje med bl.a. Danmark, Irland og Schweiz.
 
 

Indbyggertal

ca. 4.500.000
Antallet af eksilkroater skønnes at ligge på over 3.000.000.
 
 

Hovedstad

Zagreb (med sine 770.058 indbyggere er byen landets erhvervs-, trafik-, kultur- og videnskabscentrum)
 
 

Kystlængde

5.835 km – deraf 4.057 km kyst omkring øer og langs klipper.
Antal øer og klipper: 1.185
De største øer hedder Krk og Cres. Omkring 67 øer er beboet.
 
 

Klima

I den nordlige del af Kroation er vejret præget af det kontinentale klima, i den mellemste del hersker der bjergklima og ude ved kysterne mediterrant klima.
Kroatien kan anbefales som attraktiv helårsdestination. Om sommeren er landet et badeparadis med skønne strande og mange øer ved Adriaterhavskysten. Om foråret og efteråret kan man ud fra et skandinavisk perspektiv roligt betegne samme kyst som “sommerdestination“, og vintrene ved Middelhavet minder meget om det skandinaviske forår.
 
 

National struktur

Kroaterne udgør den største befolkningsgruppe i Kroatien, mens serbere, ungarere, tjekker, slovakker, italienere m.fl. hører til de nationale mindretal.
 
 

Officielt sprog og skrift

Kroatisk; latinsk skrift.
 
 

Religion

Størstedelen af Kroatiens befolkning tilhører den romersk-katolske kirke..
 
 

Valuta

Den kroatiske møntfod hedder kuna og lipa (1 kuna = 100 lipa). I omløb er mønter på 1, 2, 5, 10, 20 og 50 lipa og 1, 2, 5 og 25 kuna samt sedler på 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 og 1000 kuna. Der kan veksles i banker, på vekselkontorer og posthuse samt i de fleste rejsebureauer og hoteller.
I Kroatien har bankerne åbent fra kl. 7-19, på lørdage til kl. 13. I de større byer har nogle banker også åbent om søndagen.
 
 

Kreditkort

I de fleste hoteller, restauranter og forretninger kan der betales med kreditkort (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa).
 
 

Shopping

I Kroatien er det helt almindeligt at forhandle om prisen, men er du ikke interesseret i at købe noget, må du bare melde klart ud. I indkøbscentre og supermarkeder pruttes der ikke om prisen, heller ikke de steder, hvor de lokale landmænd sælger deres grøntsager.
 
 

Drikkepenge

I Kroatien giver man normalt drikkepenge. Ligesom i USA udgør de en del af lønnen i servicefagene, og samtidigt er de et udtryk for påskønnelse af god service. Stuepigen på hotellet får normalt ca. 7-15 D KK pr. nat, mens det er almindeligt at give restaurantpersonalet eller taxachaufføren ca. 10% af fakturabeløbet. I forretninger betales der ingen drikkepenge. I forbindelse med grupperejser anbefales det at give guiden ca. 15 DKK pr. dag/person og chaufføren 7-15 DKK pr. dag/ person, men naturligvis er det altid op til en selv, om man ønsker at give drikkepenge, og i givet fald hvor meget.
 
 

Elektricitet

220 V, 50 Hz
 
 

Vand

Postevandet i Kroation er underlagt streng kontrol og kan drikkes. Ikke desto mindre anbefales det at man drikker vand fra flasken.
 
 

Landekode (Kroatien)

+385
 
 

Rejsedokumenter for indrejse til Kroatien

Se under “Pas og visum“ på vores hjemmeside.
 
 

Toldafgift

Der betales ingen toldafgift for personlige genstande ved indrejsen til Kroatien. Fremmed valuta kan frit ind- og udføres, for kroatisk valuta går grænsen ved 2.000 KN. Teknisk udstyr skal deklareres ved grænsen. Ved indrejse med husdyr kræves en international dyrlægeattest.
 
 

Lægehjælp

Der ydes lægehjælp på sygehusene, der har døgnvagt.
 
 

Helligdage og fridage

1. januar – Nytår; 6. januar – Helligtrekonger; Påskesøndag og 2. påskedag; 1. maj; Kristilegemsfest 22. juni – Antifascismens dag; 25. juni – Officiel helligdag; 5. august – Officiel helligdag; 15. august – Maria himmelfart; 8. oktober – Uafhængighedsdag; 1. november – Allerhelgensdag; 25. og 26. december – 1. og 2. juledag.
 
 

Åbningstider

De fleste forretninger i Kroatien har gennemgående åbent fra kl. 8-20, lørdag fra kl. 8-14 eller 15. Enkelte forretninger har åbent fra kl. 8-12 og igen fra kl. 16-20. Man vil også kunne finde en del forretninger, der har åbent helt til kl. 22 samt søndagsåbent, især om sommeren. I de større byer har mange butikker åbent hele døgnet. Virksomheder og myndigheder arbejder normalt mandag-fredag fra kl. 8.30-16.30.
 
 

Post og telekommunikation

Posthusene har åbent fra kl. 7-19, lørdag til kl. 13. I de større byer/turistbyer har mange posthuse åbent til kl. 22 om sommeren. Frimærker sælges på posthusene og i aviskioskerne.
I de offentlige telefonbokse benyttes udelukkende telefonkort, der bl.a. kan købes på posthuse, hoteller og i aviskiosker.
 
 

Bemærk!

Vær opmærksom på, at vi på nogle af vores rundrejser gennem Kroatien også besøger/kører gennem nabolandene Bosnien-Hercegovina og Montenegro. Tjek venligst på vores hjemmeside under ”Pas og visum”, hvilke regler der gælder for disse lande.